Beğen

Kronik lenfositer lösemi evreleri

Kronik lenfositer lösemi evreleri

KLL hastalığı yaşayanlar ilk evrelerde bunu hissedemez ve normal yaşantısına devam eder. Yıllık rutin sağlık kontrollerini yaptıran bilinçli bireylerde bu hastalığı erken evrede yakalamak mümkün olabilir. Tansiyon düşüklüğü, idrar yanması ya da grip gibi şikayetlerle doktora başvurup tesadüfen KLL hastası olduğunu öğrenenler de mevcuttur.
“Neden bu kadar yorgun ve iştahsızım?”
“Şu grip neden geçmiyor?”
gibi yakınmalar ile doktora başvuranların KLL hastası olduğu tespit edilmişse muhtemelen o hastalık evre atlamıştır.Kronik lenfositer lösemi tanısı sonrasında, çıkan sonuçlara göre bu hastalığın evresi tespit edilir. Buna “evreleme” denmektedir. Her evrenin kendine özgü bulguları mevcuttur.

Evre 0

En erken evredir. Lenfositler kanda artmıştır; ancak lenflere ya da diğer organlara henüz yayılma göstermemiştir.  (>5000/mm3)

Evre I

Artan lenfositler kanda sınırlı kalmayıp lenflere yayılarak oralarda şişmeye sebep olmuşsa, KLL 0’dan 1’e evre atlamış demektir.

Evre II

Bu evrede kanserli lenfositler, lenflerle birlikte dalakta da şişmeye sebep olur.

Evre III

Bu evreye geçen hastaların kırmızı kan hücrelerinde ve trombositlerinde (kan pulcuklarında) etkin şekilde azalma görülür. (Hb<11 g/dL) Bu durum anemi (kansızlık) gelişmesine sebep olur.

Evre IV

Trombositler bu evrede çok ciddi bir şekilde azalır. Bu da doku hasarlarının onarılamamasına; yani iç ve dış kanamaların gelişmesine sebep olur.
Her kanser tedavisinde olduğu gibi kronik lenfositer lösemi tedavisi de oldukça yıpratıcıdır. Bu yüzden bazı hastalarda KLL tespit edilse bile tedaviye hemen başlanmayabilir. Bu hastalar evre 0’da olan hastalardır. Evre 0’da yakalanan hastalar belirli aralıklarda yapılan kan tahlilleri ve fiziksel muayene ile bir müddet gözlem altında tutulur.
Hastalık ilerleme göstermediği sürece tedaviye başlanmaz. Böylelikle hastanın yaşam kalitesi mümkün olduğunca korunmuş olur. Eğer hastalık Evre-II’ye kadar ilerleme gösterirse veya 6 ay gibi kısa bir süreçte lenfosit sayısının 2 katına çıktığı tespit edilirse, bu aşamadan itibaren doktor tedaviyi planlayabilir ve gerekli ilaç tedavilerini başlatabilir.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.